A l’obra “Karate-do Taikan” (Una perspectiva general del Karate-do), de l’any 1938, GENWA NAKASONE va publicar “els 20 PRECEPTES de GICHIN FUNAKOSHI” per als practicants de Karate.
(En trobareu una traducció més avall, i ben segur que gaudireu d’aquestes 20 màximes que donen lloc a la reflexió)
Abans, unes indicacions bàsiques que s’han de conèixer en la pràctica de les Arts Marcials:
N O R M E S i C O N D U C T E S E N E L S D O J O S
Ara que hem traslladat aquestes disciplines a l’Occident i s’han integrat en les nostres cultures, tenim la responsabilitat de mantenir l’essència més fonamental de les més antigues tradicions orientals: el RESPECTE.
A totes les persones, a l’Art Marcial i, per tant, a la pròpia persona.
Hi ha conductes pròpies dels artistes marcials que es respecten a nivell internacional i que ens identifica en les BONES FORMES i EDUCACIÓ en qualsevol DOJO i en els esdeveniments marcials que sorgeixen.
És important recordar que quan passam per la porta entram a un DOJO, que no és simplement un gimnàs, cultivam el nostre cos amb exercicis tècnics i alhora mantenim una actitud marcial i respectuosa, complint els requisits sense esperar que ens hagin de cridar l’atenció.
Tant en el treball al teu Dojo com si és en un esdeveniment en un altre Club o Poliesportiu, no podem oblidar mai SALUDAR (REI) i recordar que EL GRAU i L’EXPERIÈNCIA S’HAN DE RESPECTAR: Els cinturons, graus o rangs més alts es situen al lloc d’honor (davant).
(fins i tot, no us estranyi trobar karatekes de diferents Dojos que es saluden pel carrer igual que com es saluda amb el keikogi posat)
No oblidis:
-
Arribar sempre d’hora a les classes, amb ganes de fer feina al màxim i amb ànim de progressar, (un entrenament sense interès pot ser pitjor que no entrenar)
-
Si arribes un poc tard, saluda respectuosament per demanar entrada al dojo i espera a la resposta de qui dirigeix l’entrenament.
-
Mentre s’entrena es procura no xerrar per respectar la concentració dels demés.
-
Entra al dojo correctament uniformat, amb la roba adequada (keikogi o camiseta del gimnàs a l’estiu) i les mides de les mànigues i calçons adequats.
-
Entrenar sense rellotges, polseres, cadenes, anells, recades…
- Una vegada comença la classe s’ha d’evitar sortir del Tatami, per anar a bany, beure aigua, atendre el telèfon, etc, ( sortir només en casos excepcionals i demanant permís, perquè suposa interrompre la dinàmica de la classe).
ELS 20 PRECEPTES DEL MESTRE GICHIN FUNAKOSHI

Les indicacions anteriors que per a nosaltres es fan normes necessàries eren inerts a la cultura oriental, com moltes altres actituds. Els preceptes del mestre Funakoshi, recollits en el llibre “Karate-do Taikan” , tenen un significat molt més profund i encara són un referent per a l’artista marcial. Veureu que conviden a la reflexió i esdevenen una guia en el Camí del Karate-Do, tan vàlids ara com en els seus origens.
- Karate wa rei ni hajimari, rei ni owaru koto wo wasuruna. El Karate comença i acaba amb “Rei” (Salutació, cortesía, respecte)
- Karate ni sente nashi. En el Karate no existeix el primer atac, ni la primera ofensa.
- Karate wa gi no tasuke. El Karate ha de tenir sempre esperit de justícia.
- Mazu jiko wo shire, shikoshite tao wo shire. Abans d’intentar conèixer als altres, coneix-te a tu mateix.
- Gijutsu yori shinjutsu. L’esperit és més important que la tècnica.
- Kokoro wa hanatan koto wo yosu. Sempre s’ha de tenir la ment oberta.
- Wazawai wa getai ni shozu.Els “accidents/imprevists” neixen de la negligència.
- Dojo no mino karate to omou na.El Karate no se practica només dins el Dojo.
- Karate no shugyo wa issho de aru. L’aprenentatge de Karate és per a tota la vida.
- Ara-yuru mono o karate-ka seyo, se soko ni myo-mi ari. Incloure el Karate a la vida diària permet tractar-ho tot amb l’esperit del Karate.
- Karate wa yu no goto shi taezu netsudo wo ataezareba moto no mizu ni kaeru. El Karate és com l’aigua bullint, si no la mantens al foc, es refreda.
- Katsu kangae wa motsu na makenu kangae wa hitsuyo. No pensis en guanyar. Pensa en que no t‘has de permetre perdre.
- Tekki ni yotte tenka seyo. Adapta’t en funció del teu adversari, coneix-lo i aprofita les seves errades.
- Tatta kai wa kyo-jitsu no soju ikan ni ari. La victoria depèn de saber distinguir els punts vulnerables i els invulnerables (tant d’un mateix com del contrari).
- Hito no te ashi wo ken to omoe. Pensa amb les teves mans i peus com si fossin espases.
- Danshi mon wo izureba hyakuman no tekki ari. En surtir de casa pensa que un milió d’enemics t’esperen. No baixis la guàrdia.
- Kamae wa shoshinsha ni ato wa shizentai. Las posicions són pels principiants, desprès les postures naturals.
- Kata wa tadashiku jissen wa bettsu mono. El kata és un entrenament; un combat real és una circumstància totalment diferent.
- Chikara no kyojaku, karada no shinshuku, waza no kankyu wo wasuruna. Mai oblidis: la correcta aplicació de la força, la contracció i relaxació del cos; la velocitat en les tècniques.
- Tsune ni shinen kufu seyo. Intenta sempre realitzar correctament tot el que has après.
2 comentarios en “Els 20 Preceptes de Gichin Funakoshi”