CURS ‘CIUTAT DE SÓLLER’ 2020 (22 i 23 de Febrer; TANBO JUTSU)


Enllaç a la crònica del curs!

El mes de maig de 2019 una delegació del Karate Sóller de la secció de Nihon Tai Jutsu, varem conèixer una nova disciplina, el TANBO JUTSU, que desenvolupa la defensa personal amb l’ús d’un pal (el tanbo) i que ens obri una nova via de realització de les Arts Marcials.

El Tanbo Jutsu  és una disciplina associada a l’AESNIT i permet  incloure i combinar la seva pràctica en els entrenaments de Nihon Tai Jitsu.

I ja tenim un nou objectiu.

Amb aquest seminari establirem les bases per conèixer i treballar aquest Art Marcial.

 

Comparem amb un mestre d’excepció Pere Calpe, Kioshi 8è Dan de Nihon Tai Jitsu i 7è Dan de Tanbo Jutsu.

 

Què és el TANBO JUTSU?

El Tanbo Jutsu és una disciplina dedicada a la defensa personal i les tècniques de combat amb un pal curt d’uns 50 cm. (que s’anomena ‘tanbo’), les tècniques emulen les lluites tradicionals samurais en els temps en què havien d’emprar els objectes quotidians per a la defensa, i també, com el Nihon Tai Jitsu, conté tècniques de colpeig, luxació, estrangulació, projecció, pressió, etc.; Traslladat a l’efectivitat real, les tècniques permetrien defensar-se amb objectes que trobem a l’abast (una revista enrotllada, un paraigües plegable, una botella, etc). Una línia de treball d’aquest Art marcial, el Keibo Soho, és extensament emprada en les tècniques de defensa policial.

Aquesta disciplina té cabuda dins l’AESNIT, que desenvolupa en especial el Nihon Tai Jitsu i les branques marcials que s’engloben en el Nihon Bu-jutsu, sota la premissa d’un estudi seriós de les pautes de la tradició marcial i una pedagogia moderna.

Perquè s’organitza amb el nom ‘curs Ciutat de Sóller 2020’?

Perquè ens sentim part de l’esperit pioner de Sóller, un poble que històricament ha destacat amb per la seva capacitat d’impulsar nous projectes i d’innovar en molts de caps socials, culturals, econòmics i de l’esport.

I va ser l’any el 2011, quan després d’una llarga experiència i havent aconseguit assentar la pràctica del Karate a la Vall, sempre sota l’empar de la Federació de Karate de les Illes Balears – gran exemple en dinamització i promoció del Karate- ; varem decidir ampliar horitzons i conèixer amb més amplitud el món de les Arts Marcials, introduint-nos en la pràctica d’altres disciplines,

Iniciàrem així, en cooperació amb la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sóller, els cursos ‘Ciutat de Sóller’, un projecte que no ha deixat de tenir continuïtat: va començar amb el Nihon Tai Jitsu, va continuar amb el Taiji Quan i, obrint nous camins, ara volem continuar amb el Curs de Tanbo Jutsu ‘Ciutat de Sóller’ 2020.

El curs es convoca a nivell de Mallorca i hi poden participar practicants d’Arts Marcials amb una mica de nivell, atès que el contingut serà establir les bases d’aquesta disciplina i el projecte de treball per assolir els graus progressivament. (aquest plantejament ens va donar bons resultats en el Nihon Tai Jitsu i en el Tai Chi, com es pot comprovar en l’annex ‘Antecedents’, adjunt).

Organitza: AESNIT, AESNIT Balears, Club Tsugaku, Club Karate Sóller, Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sóller

ANTECEDENTS, ELS NOSTRES CURSOS ‘CIUTAT DE SÓLLER’

Amb una experiència de més de dues dècades promocionant el Karate a la Vall de Sóller, a l’any 2010 el Karate Sóller va ampliar la seva activitat cap a la pràctica del Nihon Tai Jitsu, un Art Marcial molt basat en la defensa personal que treballa les tècniques en la recerca d’efectivitat.

El mes de juliol de 2011 amb el patrocini de l’Ajuntament de Sóller i de la Federació de Karate de les Illes Balears i Disciplines Associades, va ser possible organitzar el primer Curs de Tai-Jitsu ‘Ciutat de Sóller’.

FOTOS

Va tenir lloc a Sóller, els dies 2 i 3 de juliol de 2011 (Polisportiu de Son Angelats)

Impartit per: VICENTE ANTEQUERA  ROSILLO. 

– Director del departament de Nihon Tai-Jitsu de la Federació Nacional

– Director tècnic de la Federació Castellano-Manxega de Nihon Tai-Jitsu.

En coordinació amb Toni Torres, regidor d’esports, varem fer possible aquest curs que comptà amb l’assistència de gent de diversos municipis de Mallorca.

I que consolidà la pràctica d’aquest Art Marcial a diversos centres marcials, sota coordinació de Xisco Casasnovas que va ser nomenat Delegat Regional d’aquesta disciplina a la FKIB i D.A.

Any 2012. Segon Curs de Tai-Jitsu ‘Ciutat de Sóller’

A Sóller,  el 28 i 29 d’abril de 2012 (Polisportiu de Son Angelats)

Impartit per: VICENTE ANTEQUERA  ROSILLO. 

– Director del departament de Nihon Tai-Jitsu de la Federació Nacional

– Director tècnic de la Federació Castellano-Manxega de Nihon Tai-Jitsu.

Animats per la bona participació i l’experiència tan satisfactòria de juny de 2011, es va organitzar el2n. Curs de Tai-Jitsu Inter-regional CIUTAT DE SÓLLER. De nou el suport de l’Ajuntament de Sóller i el recolzament de la Federació Balear de Karate i Disciplines Associades permeté incloure aquest curs dins el marc de les activitats oficials de la Federació.

Any 2013. Tercer Curs de Tai-Jitsu ‘Ciutat de Sóller’

Sóller, 1 i 2 de juny de 2013 (Poliesportiu de Son Angelats)

Impartit per: XISCO CASASNOVAS. 

Director del Departament Regional de Nihon Tai-Jitsu Fed. Karate i D.A. de les Illes Balears. 

En aquesta ocasió, la feina feta va donar fruits ben visibles, ja que la promoció i la quantitat de llicències va permetre que la Federació Balear convoqués el primer Campionat de Balears de Nihon Tai Jitsu que a la llarga ens dugué a participar en el Campionat d’Espanya.

 

Any 2014. Quart Curs de Tai-Jitsu ‘Ciutat de Sóller’

Sóller, 31 de maig i 1 de juny de 2014 (Poliesportiu de Son Angelats)

Impartit per: XISCO CASASNOVAS. 

Director del Departament Regional de Nihon Tai-Jitsu de la Fed. Karate i D.A. de les Illes Balears. 

Per quart any consecutiu, tingué lloc el 4t curs de Tai Jitsu Ciutat de Sóller al Poliesportiu Son Angelats.

Una vegada més, impartí el curs Xisco Casasnovas, que va agrupar esportistes de tota Mallorca provinents de disciplines tan distintes com el Tai Jitsu, el Karate o l’Aiki-do. La majoria tenien un nivell alt en aquesta o altres arts marcials i, per tant, la capacitat d’assumir amb major facilitat les tècniques.

Tot aquest treball de base i consolidació del Nihon Tai Jitsu va comportar la participació i podi en el Campionat d’Espanya 2015, on sonaren noms sollerics:

Xisco Casasnovas Rullan i Paula Bauzà Casajuana, subcampions de Kata, al Campionat d’Espanya de Nihon Tai Jitsu 2015; i Miquel Vallcaneras Sans i Pep Xumet Raja, tercers classificats en Katas senior.

Any 2015. Inicis del Taiji Quan i Qi Gong al Karate Sóller

L’any 2015 va ser un any de canvis i va resultar molt difícil dur endavant el projecte d’un curs de ressò a la nostra Vall, ja que novament el Karate Sóller ens embarcàrem en una nova aventura: el Taiji Quan (conegut popularment com Tai Chi).

Desenvolupàrem els primers contactes amb aquesta disciplina amb Miguel Ángel Rojo Darriba, i aconseguirem un grup representatiu de practicants, així  les activitats del club es varen ampliar també cap al foment del Taiji Quan i Qi Gong, que obtingué resposta en una altra franja d’edats i resultà una activitat adequada per persones que cerquen menys intensitat física en la pràctica.

Per a l’aprenentatge i perfeccionament tant del Tai Chi com del Nihon Tai Jitsu, el projecte precisà molts cursos especialitzats fora de l’Illa, i es va tornar complicat organitzar alhora els cursos ‘Ciutat de Sóller’.

És aquest mateix any quan l’evolució del Nihon Tai Jitsu en el nostre club, pren un nou gir perquè passam a formar de l’Associació Mundial de Nihon Tai Jitsu (AESNIT Internacional), amb la què aquest Art Marcial no està tan associat a les bases del Karate Do i es planteja una disciplina amb entitat plena i amb un gran potencial d’aprenentatge.

(Són moltes les circumstàncies que influeixen per aquest canvi, fins al moment el club sempre s’havia emparat en la Federació de Karate i Disciplines Associades, amb qui no hem perdut mai l’afinitat, el factor que ens va decidir va ser per la major possibilitat d’entrenament i progressió, el fet de estar a una Illa que dificulta la combinació dels entrenaments a fora i és complicat no sentir-se desconnectat, varem trobar un club de Nihon Tai Jitsu a Palma, el club Tsugaku amb Jose Luis García que ens obrí les portes a compartir entrenaments i també a conèixer el treball de Pere Calpe.)

Per aquest motiu, el club Karate Sóller no abandona la seva labor de promoció de les Arts Marcials, gairebé tots els caps de setmana seguirem amb activitats, tant de karate, federatives, com de Tai Chi i Nihon Tai Jitsu, amb entrenaments amb altres clubs, trobades a l’aire lliure, cursos en format petit, etc.

Any 2016. Primer Curs de Taiji Quan ‘Ciutat de Sóller’

El 2016 ens animam a reiniciar la convocatòria de Cursos ‘Ciutat de Sóller’, en solitari el club assumeix el cost i l’organització amb el suport dels participants.

Sóller, 27 i 28 de febrer de 2016 (Gimnàs del Col·legi Sant Vicens de Paül)

Impartit per: MIGUEL ANGEL ROJO DARRIBA. 

Cinturó Negre 5è dan, Director Nacional del Departament de Taiji Quan. FEK

Expert en medicina tradicional xinesa

El mes de desembre de 2016, repetim l’experiència amb unes jornades, baix la direcció de Xisco Casasnovas.

Sóller, 6 de desembre de 2016 (Gimnàs del Col·legi Sant Vicens de Paül)

Impartit per: XISCO CASASNOVAS

Cinturó Negre 2n dan de TAIJI QUAN,

Delegat regional del Departament de Taiji Quan a Balears

 

Any 2017. Segon Curs Inter-autonòmic de Taiji Quan

Sóller, 4 i 5 de març de 2017 (Poliesportiu Es Puig)

Impartit per: MIGUEL ANGEL ROJO DARRIBA. 

Cinturó Negre 5è dan, Director Nacional del Departament de Taiji Quan. FEK

El 2017 i 2018, l’Ajuntament ens permet utilitzar el Poliesportiu Es Puig i poguérem organitzar de nou el curs amb Miguel Ángel Rojo.

Any 2018. Tercer Curs Inter-autonòmic de Taiji Quan

Sóller, 2 i 3 de febrer de 2018 (Poliesportiu Es Puig)

Impartit per: MIGUEL ANGEL ROJO DARRIBA. 

Cinturó Negre 5è dan, Director Nacional del Departament de Taiji Quan de la FEK.

Es pot apreciar clarament l’evolució que en aquests anys es va aconseguir, si es té en compte que ja tenim sollerics que han obtingut el cinturó negre d’aquesta disciplina.

De nou, la recompensa al treball fet es fa present, gràcies també al suport de la regidoria d’esports que ens ajuda a dur endavant aquestes convocatòries i, sobretot, d’un actiu grup de Taiji Quan i Qi Gong del club, que ja ha esdevingut una entitat ben representativa d’aquesta disciplina.

Any 2019. Intens en la promoció, moltes activitats, pujada de graus

i assentament dels grups.

Iniciació en la disciplina del TANBO JUTSU

El 2019 no hem aturat, hem assistit a cursos d’especialització, hem preparat proves de nivell i hem aconseguit una gran evolució en el grups de Karate, Nihon Tai Jitsu i Taiji Quan, aquesta vegada fent molta feina de pujada de nivells.

Tots els caps de setmana amb activitats de formació (a fora) o de promoció amb entrenaments, classes conjuntes, etc.

– Hem retornat la Demostració de Final de Temporada a Plaça, després de tants anys!

– A l’estiu, encontres oberts a la platja i a l’aire lliure!

L’inici de temporada el mes de setembre de 2019, s’ha arrancat amb ganes i molts projectes.

I hem d’agrair el suport que ens arriba sovint, amb la participació en les iniciatives, en els resultats, en el reconeixement públic.

I, seguim….. NO US HO PERDEU!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s