Prevista l’Exhibició Deià-2017 (Katas SOCHIN i BASSAI DAI)


Amb il·lusió estam preparant la nostra exhibició,

Karate (treball de Kumite i de Katas, enguany el Bunkai Kumite del Basai Dai i del Sochin),

(veure més avall informació referent a les Katas)

Nihon Tai Jitsu (Katas, tècnica i defensa personal),

Tai Chi i Chi Kung (formes i taules, espasa i ventall),

i enguant també amb la participació de la secció de

Ball Modern.

Us hi esperam!

Fotos (i enllaç a més fotos, de Ricard Bonnin)

KATA SOCHIN

Amb el nom de SOCHIN es coneix una Kata amb diverses versions, és incert el seu origen i també la traducció del seu nom.

En l’estil Shotokan, és un kata característic i únic, amb una tècnica que no es repeteix en la resta de katas, la traducció del nom ‘Sochin’ més acceptada és “Executar amb vigor la calma”, que es pot interpretar com ‘utilitzar amb fermesa la força per fer pau‘. En el seu moment, Gichin Funakoshi el va nomenar ‘arrel profunda‘ (Hakko).

Utilitza el fudo-dachi (o sochin-dachi) per a realitzar defenses fermes i per a contraatacs efectius, donant al karateka una sensació de màxima estabilitat i, fins i tot, de rigidesa.
És una Kata comparable, en dificultat i nivell tècnic, a l’UNSU, però en un treball diferent, més que velocitat i agilitat treballa un ritme contundent que dóna lloc a un karate molt estètic per una banda, pels moviments amplis i la posició molt ferma i, per l’altra, fa gala de poder i fermesa.

La repetició continua del ‘yokogeri amb uraken‘ en la seva execució, reflecteix una gran efectivitat en l’aplicació (un yoko-geri keage dirigit a la zona de les costelles o del fetge és un cop ‘insoportable’!)

Aquest mateix nom, Kata Sochin, es pot trobar a l’estil Shito-Ryu i en d’altres afins, però és completament diferent i també es troben discrepàncies en el seu origen; per les seves característiques tècniques pareix a ser que la forma deriva de l’escola “de la Grulla”, de la Xina. En aquesta versió, utilitzen principalment la doble defensa lateral de ‘barrido’ (morote yoko-barai-uke) i les defenses de martell i def. mitja amb la mà oberta (uchi otoshi-uke i chudan nagashi-uke).

més informació: article «Sochin, un mismo nombre para dos katas diferentes»

 

KATA BASAI DAI

Bassai Dai significa literalment «expulsar i bloquejar«, però el treball es relaciona amb el concepte o la imatge d’una fortalesa motiu pel qual s’ha generalitzat la traducció com «atac a una fortalesa». Es caracteritza sobretot per canvis repetits de bloqueig que converteixen una situació de desavantatge en una posició d’avantatge.

Dins la mateixa sèrie, el Basai Sho s’ensenya a un nivell avançat, després del domini del Bassai Dai.

És una de les Katas més populars dins el Shotokan i una bona base d’aprenentatge, motiu pel qual es requereix al exàmens de grau,  juntament amb l’Enpi, Jion i Kanku Dai.

Història del Bassai Dai

La sèrie ‘Passai’ es practica en molts estils de Karate diferents i compté diverses katas, que són variades i també amb trets diferents segons l’estil: una diversitat tan àmplia com Bassai Dai, Bassai Sho, Passai Dai, Passai Sho, Passai, Kyan Passai, Ishimine Passai, Tawada Passai, Ichingana Passai, Shimpaku Passai, Ishiro Passai, Teruya Passa, Anzato Passai i Oshiro Passai… i més versions.

Es creu que el nom d’aquest Kata en xinès significa ‘lleopard del lleó’, i segons Kinjo, un respectat investigador, planteja que els seus moviments s’assemblen a la ‘boxa lleopard‘ de la Xina (un estil que utilitza molts bloquejos i conté moltes tècniques de mà oberta amb una gran efectivitat), i es troben alguns teòrics més que defensen l’origen xinès de la Kata.

No obstant això, hi ha múltiples teories del recorregut històric i geogràfic, quant als ‘senseis‘ que han treballat aquesta línia de formes, destaquen Sokon Matsumrua i els instructors de la seva generació  (que treballaven lleuger i fluid amb atacs ràpids però amb poca força), Oyadomari Kokan d’estil Tomari (amb una versió més humanitzada, més lineal i amb més centrada en el poder muscular i la força directa sobre tècniques de colpeig), i Itosu Anko que va seguir la tradició d’aprendre ‘Okinawan’ i practicant cada una de les versions de la mà de diversos mestres, finalment, va «alterar» encara més aquesta Kata fent-la més lineal i adaptada a les noves idees sobre el karate que anaven sorgint.

La majoria de la gent sentia que l’inici del salutació del Kata era l’evidència que provenia de la ciutat de Tomari, (com ara Jion, Jutte, Jiin i Enpi),  tot i que no es pot oblidar que Itosu l’havia refinat i perfeccionat, i pareix més provable que sigui originari de Shuri-te. Itosu l’entrenà amb Funakoshi Sensei, i va ser Funakoshi qui es va emportar aquest Kata amb ell quan va viatjar a Japó per començar a estendre el karate.

Funakoshi i el seu fill també van posar el seu segell al llinatge del Bassai Dai de la JKA,  allargant les postures i posant més èmfasi en l’ús de la força, va crear una forma única de Bassai Dai Shotokan Kata i el va adoptar com un dels «quatre grans Kata» pel seu estil Shotokan.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s