Saludam


Us desitjam un Feliç Any 2017, amb salut i plena realització personal.

Saludam el nou any que comença!

‘Saludar’ és un costum comú a totes les cultures com a mostra de respecte i cortesia cap a la persona o les persones a qui ens dirigim.

I precisament la salutació és un tret comú a totes les Arts Marcials que ens pareix perfecte per donar la benvinguda a l’any que començam, amb RESPECTE i AGRAIMENT (així, amb lletra grossa!)

saludo-karate-tai-jitsuLa salutació en les Arts Marcials d’origen japonés, com el Karate o el Nihon Tai Jitsu: Rei

funakoshi-seiza
1955. Gichin Funakoshi, presidint un entrenament.

S’anomena “Rei” i la traducció podria ser «Cortesia«

«El Karate comença i acaba amb la cortesia»
Gichin Funakoshi

En el Japó s’atorga màxima importància a la cortesia i al respecte, i el primer que s’aprén en el Dojo és que

per entrar i sortir del tatami s’ha de saludar, també a l’inici i final de l’entrenament, a les competicions,

en la realització de katas, abans i en finalitzar enfrentaments de Kumite o el treball amb companys, etc.

Quan es fa per saludar persones, s’acompanya amb l’expressió “Oss” que singnifica aproximadament “empènyer i resistir”,

A l’inici dels entrenaments el ritual és saludar al Mestre (“Sensei ni Rei) i una salutació recíproca entre l’instructor i els alumnes (“Otogani Rei”)

« Qui pensa només en un mateix i és desconsiderat amb els demés no està qualificat per aprendre Karate Do. >>
Gichin Funakoshi

‘La salutació’ no és, en cap cas, senyal de submissió (encara que ho va ser en els seus origens, quan es feia entre els diferents estractes socials del Japó feudal), sinó que és una mostra de respecte i agraiment ( tant per qui l’inicia respectuosament, com el que el rep i el retorna amb humiltat). No s’ha de realitzar mai com un gest mecànic.

Com es realitza?

En el Karate i el Nihon Tai Jitsu, es fa amb la inclinació del tronc superior del cos (s’acostuma a fer en posició de Musubi Dachi, talons junts i peus oberts- forma de «V» i les mans obertes als costats)RB saludo

Fruit d’aquest respecte i reconeixement, és característic mantenir un respecte màxim cap al Dojo i cap al Sensei:

El Dojo (el lloc d’entrenament) és un microcosmos en el què, mitjançant l’entrenament, entram en contacte amb el nostre interior, ens enfrentam a les nostres pors o ansietats, i aprenem a reconèixer les pròpies reaccions i hàbits. En el Dojo, el nostre “oponent” és un company de camí i la resistència a vèncer procedeix sempre d’un mateix.

Les experiències que ocorren en el Dojo, ens ajuden a entendre el que passa a fora, i ens reforça en la disciplina i en la concentració.

Tots els Dojos estan presidits per un SENSEI, paraula que traduïm per “mestre”, però que els seus anagrames tenen un significat molt revelador: “SEN” vol dir “abans”, i “SEI” “nascut”, és a dir, “nascut abans”, “el que es va iniciar abans en aquesta pràctica”.

Quan l’alumne vol ser guiat en el camí dur i exigent de l’art marcial, trobarà en el SENSEI el guia que li exigirà l’habilitat i la destresa que ell sigui capaç de realitzar, tot i que cada practicant tendrà la capacitat de decisió i de compromís que marcarà la seva pròpia trajectòria marcial.

Yin__Yang

dibujosaludo-tai-chi-1 La salutació en les Arts Marcials d’origen xinès, com el Tai Chi (Taiji Quan): Bao Quan Li

Quan entram en una classe de Tai Chi es realitza una salutació recíproca amb el mestre que dirigirà l’entenament, igualment es repetirà en cada treball amb el company ( i fins i tot es pot veure saludar al mestre quan et fa una correcció personal) i també per tancar la sessió.

En aquest cas, el mestre s’anomena «Shifu»  i es podria traduir com «pare adoptiu«saludo-tai-chi

Com es realitza?

En aquest cas, el ‘saludo’,  Bao Quan Li, es realitza amb la palma de la mà esquerra damunt del puny dret (que amagarà el dit pulgar per no demostrar arrogància), la posició del cos erguida, amb els peus junts, sense inclinar el cap la mirada anirà dirigida cap a qui saludam, i els braços s’estenen davant a l’alçada del pit i formant un cercle (en sintonia amb la simbologia del Tai Chi).

Per sincronitzar la salutació mutua, abans de saludar s’acostuma a avançar el peu dret i tornar-lo a col·locar correctament davora l’altra, per saludar junts.

cheng13treatises2
Shifu Cheng Man-Ch´ing
La salutació ha de ser una afirmació de qui som realment, no només un ritual sinó que s’ha de realitzar modestament però en estat d’alerta, i demostrar l’actitud de atenuar la nostra necessitat de dominar”
Mestre Cheng Man-Ch´ing (Conegut per la tasca de divulgació del Tai Chi Chuan a l’Occident i al Sur d’Àsia)

Existeixen històries i llegendes envers l’origen i la interpretació d’aquest ‘saludo’, però totes les versions tenen un simbolisme comú: el respecte cap a l’altre. A l’actualitat les arts marcials d’origen xinès coincideixen amb aquest ritual que simbolitza una actitud de respecte i voluntat de complir les regles pactades.

Alguns refereixen que, la mà esquerra tancada recorda el caràcter xinés de la lluna i la mà extesa el del “sol” (aquests caràcters units formen la paraula “MING” que va ser la dinastia governant (anys 1368-1644).

Una altra interpretació molt estesa determina: el puny tancat simbolitza la força, el coratge, l’audàcia o l’agressivitat i la palma extesa la intel·ligència, la moralitat, l’energia física i l’habilitat de l’artista marcial: es a dir, “la intel·ligència i la moralitat domina l’atac o la força bruta” (de la mateixa manera que mostrar el puny descobert, des de sempre, és un clar senyal amenatzador).

Existeix un dit popular xinès que s’ha emprat per donar una altra interpretació més poètica al Bao Quan Li, amb un bonic simbolisme: els cinc dits del puny representen els cinc llacs més famosos de la Xina (Dong Ting, Tài, Päng Yáng, Qïng Hâi i Hü Lün) i els quatre dits visibles de la extesa els quatre oceans del món (Pacífic, Atlántic, Índic i Ártic) i la unió de les mans, simbolitzaria l’agermanament de les races de la terra:

wû hú si hâi jié xiöng di
Dins els quatre mars i els cinc llacs, tots som germans

També trobam la variant del Bao Quan Li que es fa quan tenim una arma a la mà: el puny tancat serà el que porta l’arma i la mà extesa que cubrirà el puny taparà a l’hora l’empunyadura, i simbolitzarà igualment el respecte i el control de l’agressivitat..

salutació

Calendari CIM
Que trobau d’aquest calendari del Departament d’Esports del CIM? Que no l’ha encertat obrint l’any 2017 amb una salutació marcial?

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s