Com bé indica el símbol del yin i yang es pot establir una dualitat en tot el que existeix en l’univers. Existeixen forces oposades que es complementen en cada cosa, en cada ser i en cada pensament.
Partint d’això, ja no pot semblar estrany que en parlar de Tai Chi (el suau, lent i elegant Tai Chi) també poguem parlar de força, de tensió, d’esforç, d’efectivitat, d’armes!… o que ens referim al Kumite (la rapidesa, la tensió, l’agilitat i la contundència del combat) i trobem cabuda per al control, la reflexió, la contenció, la moderació i la suavitat.Els més petits comencen la pràctica de Kumite amb moltes proteccions, per evitar lesions i donar seguretat, perquè encara no controlen correctament les seves tècniques, i el domini s’adquireix amb la pràctica.
És com un joc, per polir les seves qualitats i que pateix d’una base fonamental: el respecte.
En el Tai Chi, la musculatura realitza moviments més amplis dels que acostumam a fer, la postura ha de ser controlada per evitar castigar les articulacions, la no-tensió dista molt de ser relaxament muscular, el pes el cos en el lloc i moment oportú, el ritme i la respiració… són només el principi d’un llarg aprenentatge.
El Jyu Kumite, és una combinació constant de tècniques de Kumite, no arbitrada, els companys finten, ataquen, defensen, esquiven, etc.; això servirà de base per conèixer-se a un mateix i als altres, i desenvolupar la tècnica i tàctica de cara al combat reglat.
El Tai Chi, allà on el veis, té una base marcial. Les tècniques suaus i fluides responen a un recorregut i porten a un enfortiment muscular que sempre té una aplicació defensiva, aprofitant l’energia mal gestionada de l’atacant.
Els més petits sovint ens sorprenen, solen aprendre en una progressió molt ràpida, en especial si hi ha cohessió en el grup i s’incentiven entre ells i elles. En això, el Karate Sóller tenim molta sort, formen un grup molt ben avingut!… tal volta els manca una mica més de competitivitat.
Els ventalls i l’espasa són les “armes” que el nostre grup de Tai Chi estam aprenent a mane
jar. Ens trobam en els inicis d’aquesta pràctica… i ens fascina!
Tot té un procés d’aprenentage, i el Kumite també, en aquesta exhibició poguérem veure un treball de progressió, des del més bàsic a les combinacions més complexes.
Au idó, Una imatge val més que mil paraules!, o no?:
El yin és el principi femení, la terra, la foscor, la passivitat…
El yan és el pricipi masculí, el cel, la llum, l’activitat…
Res existeix en estat pur…
fotos: Ricard Bonnin
6 comentarios en “Exhibició de Deià (11/06/2016)… de Kumite i de Tai Chi”