Paraules de … Yamamoto Tsunetomo (Samurai)


yamamoto-tsunetomo
Yamamoto Tsunetomo (1659-1719)

 

 

«Hi ha pocs problemes realment importants,

no se’n presenten més de dos o tres en tota una existència.»

Yamamoto Tsunetomo

 

Yamamoto Tsunetomo  -山 本 常 朝-  va ser un samurai vassall del clan Nabeshima, de la província Hizen. Al servei Nabeshima Mitsushige, va arribar a convertir-se en un guerrer samurai altament respectat. Al final dels seus dies, amb influència del budisme i el confucianisme,  es reuneix amb el jove Tashiro http://www.oshogulaab.com/ZEN/TEXTOS/Hagakure.pdfTsuramoto, que unifica totes les seves lliçons en un llibre:  Hagakure, El Camí del Samurái, que passa a ser la seva obra més coneguda.

El Hagakure es va guardar en secret en el clan Nabeshima durant dos segles, fins que finalment es va fer públic en l’era Meiji. Des de llavors, el Hagakure ha influenciant el desenvolupament d’una cultura, així com ha servit de base per al bushidō.

 

A l’actualitat queden molt enrere aquells guerrers Samurais i el seu estil de vida.

Tot i així, encara que la societat és tan diferent i les circumstàncies no s’assemblen gens, podem afirmar que moltes ensenyances d’aquell antic codi ètic són encara un llum en el camí que ens permet reflexionar i progressar en les arts marcials i en la vida.

kaso 1Filosofia marcial

Si tens interès en la història oriental i dels samurais, et deixam els enllaços de dos documentals que te poden agradar:

Japón. Los samuráis.

Artes marciales. Los samuráis.

Bushido

El Bushido és un codi ètic estricte i particular pel que s’havien de regir els samurais, que exigia principalment  «Lleialtat, auto-sacrifici, justícia, sentit de la vergonya, modals refinats, puresa, modèstia, frugalitat, esperit marcial, honor i afecte»

Les set màximes del codi de Bushido:

1. GI – Honradesa i Justícia
Ser honrat en el tracte amb tothom. Creure en la Justícia, (no en la imposada pels altres, sinó en la teva pròpia). Per a un autèntic samurai només existeix el correcte i l’incorrecte, no hi ha mitges tintes!
2. IU – Valor Heroic
Ocultar-se com una tortuga en la seva closca no és viure.
Un samurai és absolutament arriscat. Pretén viure la vida de forma plena, però amb un coratge que  no és cec, tracta de ser intel·ligent i fort.Reemplaça la por pel respecte i la precaució.
3. JIN – Compassió
Mitjançant l’entrenament intens aconsegueix força i velocitat, tècnica i destresa. Utilitza els teus coneixements marcials en bé de tots. Té compassió. Ajuda als seus companys en qualsevol oportunitat.
4. REI – Cortesia
No hi ha necessitat de ser cruel, ni de demostrar la  força. Un samurai és cortès fins i tot amb els seus enemics.
Un samurai rep respecte no només per la seva feresa en la batalla, sinó també per la seva manera de tractar els altres. L’autèntica força interior del samurai es torna evident en temps de dificultats.
5. MEYO – Honor
L’autèntic samurai és jutge del seu propi honor. Les decisions que prens i com les dus a terme són un reflex de qui ets en realitat. No pots amagar-te de tu mateix.
6. MAKOTO – Sinceritat Absoluta
Quan un samurai diu que farà alguna cosa, és com si ja estigués fet. Res en aquesta terra el detindrà en la realització del que ha dit que farà.
No ha de «donar la seva paraula.» No ha de «prometre.» El simple fet de parlar ha posat en moviment l’acte de fer. Parlar i Fer són la mateixa acció.
7. CHUGO – Deure i Lleialtat
Ser responsable del que s’ha fet o del que s’ha dit i de totes les conseqüències que el segueixin. Un samurai es intensament lleial i ferament fidel.
Les paraules d’un home són com les seves petjades; pots seguir-lo allà on ell vagi.
Compte amb el camí que segueixes.

Els Samurais  

Al Japó la classe guerrera eren coneguts com Samurais, també anomenats Bushi. Van formar una classe durant els segles IX i XII. Van emergir de les províncies de Japó per transformar-se en la classe governant, fins que va decaure i en 1876, durant l’era Meiji, va arribar a la seva total abolició.
Els samurais eren lluitadors, experts en les arts marcials. Tenien notable habilitat amb l’arc i l’espasa. També eren grans genets i manejaven armes pròpies que havien sorgit arran de les circumstàncies que vivien.
Eren homes que vivien seguint el Bushido, un estricte codi ètic que es convertia en la seva manera de vida. La lleialtat total del samurai era per al seu Emperador i per a la seva Daimyo (clan).

Per això, eren model d’honestitat i es podia confiar en ells, sense cap interès en els béns materials, tenien valors com l’honor, l’orgull i el valor.

Per convicció, els Samurais no temien la mort.  Morir a la guerra reportava honor a la seva família i al seu senyor. Un Samurai preferiria matar-se a sí mateix abans de portar deshonor i desgràcia al nom de la seva família i al seu Senyor. I el suicidi ritual era considerat un acte de veritable honor.

Els samurais van ser la classe dominant durant 1400 i 1500. En 1600 era el temps de la unificació, les lluites al Japó havien cessat. Llavors, avançat el final de l’era Tokugawa, en els últims 1700 Japó va començar a moure cap a una vida més modernitzada, mes «Occidental». Els samurais i la seva manera de vida van ser oficialment abolits en els primers anys de 1870. No havia necessitat d’homes lluitadors, de guerrers, de samurais.

Na Carolina Paredes, sa mamà den Toni Mariano, ens ha penjat al facebook un enllaç que compta una història samurai: enllaç

 

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s